De Soepbus van het Leger des Heils rijdt “Dwars door onze samenleving” heen. Wanneer je op maandag-, dinsdag-, vrijdag- of zondagavond in Zwolle komt heb je kans deze bus tegen te komen. Verschillende leden van onze kerkelijke gemeente zijn vrijwilliger op deze ‘sociale voorziening’.

Voorziet de Soepbus in een behoefte?
Jazeker! Helaas wel. Iedere rij-avond komen rond de 40 Zwollenaren naar een van de 4 vaste haltes. Voor de uitbraak van Corona werd soep met brood, koffie of thee gehaald door de bezoekers die hieraan behoefte hadden. Sinds de Corona-uitbraak is de uitgifte van soep met brood enigszins aan RIVM-regels aangepast.

De mensen die hiervan gebruik maken zijn dak- of thuisloos. De daklozen leven op straat en hebben geen huis. Als het mogelijk is slapen ze in de Herberg in Zwolle, maar soms echt op straat, onder een brug of in een zelfgemaakt onderkomen.
Een ander deel van de bezoekers leeft eenzaam en is thuisloos. Wel een plek om te wonen, maar geen huisgenoten of familie of sociale contacten met een corrigerende invloed. Deze groep komt soep eten, een kopje koffie drinken of even een praatje maken. In sommige gevallen worden mensen thuis bezocht wanneer bezoek aan een van de haltes door persoonlijke omstandigheden niet mogelijk is.

Snel ben je als voorbijganger geneigd deze groep mensen te negeren. Het zijn stuk voor stuk bijzondere mensen en zijn blij met aandacht en een groet of knikje als je voorbij loopt.

De meeste vrijwilligers maken gemiddeld 1 x per maand een rit met de bus. In de loop van de tijd leer je de (vaste) bezoekers goed kennen, en zij jou. Ze vertellen over hun achtergronden en de moeite waarin ze leven. Veel van hen zijn verslaafd en hebben last van stoornissen waardoor ‘normaal’ gedrag soms erg moeilijk is. Hierdoor komen ze in een sociaal isolement en daardoor in een neerwaartse spiraal..

Vaak zijn het mooie gesprekken die je met ze hebt, over God en de betekenis van Hem in het leven van een hulpbehoevende. Als vrijwilliger van de Soepbus kom je in aanraking met een andere kant van onze samenleving. Je leert relativeren en dankbaar te zijn. Het kan ons ook overkomen, dat je door een omstandigheid de grip op alles verliest.

Dienen met soep, brood en aandacht op straat
Het Leger des Heils is een christelijke organisatie maar je hoeft niet perse christen zijn om hiervoor aan het werk te zijn. Zeker niet! Ieder mens moet zijn naaste liefhebben. Toch? En soms aandacht op maat geven aan hen.

Regelmatig is de organisatie van de Zwolse Soepbus op zoek naar vaste vrijwilligers.
Serieuze interesse? Info via Henk Harink 0651417836 of Hans Pieffers 06 11840322

Heb je een tip, bericht of wil je ook iets schrijven?

We zijn blij met je input. Alvast bedankt. De redactie van de site kijkt of het wordt opgepakt.

[contact-form-7 id="8" /]