Tips voor de 40 dagentijd

article_image_full

Woensdag 13 februari 2013 start de 40 dagentijd. Deze loopt tot en met stille zaterdag 30 maart. Op zondag 31 maart is het Pasen.

 

Afgelopen zondag preekte Wilmer Blijdorp over deze lijdenstijd. We kwamen met een aantal mensen in gesprek over hoe je hier nu vorm en aandacht aan kunt geven. Dat kan op veel verschillende manieren en dat is voor ieder ook heel persoonlijk.

 

Maar het lijkt ons mooi om ideeën en ervaringen met elkaar te delen om zo elkaar te inspireren. Daarom hieronder een aantal tips.

We zouden het leuk vinden als je ook tips, ideeën en je ervaringen wilt delen in de reactie’s onderaan deze pagina.

 

1. Lees ‘Het wonder van het kruis’

Het wonder van het kruis

Wilkin van de Kamp heeft het indrukwekkende boek ‘Het wonder van het kruis’ geschreven over de laatste achttien uur voordat Jezus stierf.

In dit boek wordt op indringende wijze beschreven wat Jezus in de laatste achttien uur voor zijn sterven heeft doorstaan. In het bijzonder worden de zeven momenten beschreven waarop het bloed van Jezus vloeide, waardoor de zeven wonderen van het kruis in ons leven kunnen plaatsvinden.’

 

Jos Douma heeft in 2011 een leesrooster gemaakt waarmee je in 40 dagen het hele boek leest. Deze kun je hier nog steeds downloaden.

 

2. Lees ‘Jezus ontdekken in de 40 dagentijd’

Jezus ontdekken in de 40dagentijdJos Douma heeft ook zelf een boekje geschreven over de 40 dagentijd. Dit boekje bevat voor elke dag in de veertigdagentijd een bijbeltekst en een korte overdenking. Het is heel geschikt voor persoonlijk meditatie.

 

 

 

3. Gebruik de 40 dagenkalender van Tear

tear kalenderAlles wat leeft is de titel van de kalender die nieuwe bijbelstukjes, tips en illustraties bevat. Ook de verschijningsvorm is nieuw: de scheurkalender heeft plaatsgemaakt voor zeven kleurige weekposters. De dagelijkse bijbelstukjes werden geschreven door zes verschillende schrijvers en zijn aangevuld met tips en weetjes over hoe je een duurzame en faire levensstijl in de praktijk brengt.

 

Je kunt de kalender hier bestellen.

 

4. 40 dagen met Petrus, een video-dagboek

Petrus en het laatste avondmaalEen van de beste vrienden van Jezus. Maar ook de man die Jezus afwees. Aan het eind van zijn leven kijkt hij terug op zijn leven… Aan de hand van de film ‘Petrus en het laatste Avondmaal’ wordt u meegenomen in de 40 dagen periode voor Pasen.

 

40 dagen Petrus: iedere dag krijg je een korte quote uit de film en een gedachte om mee te nemen.

 

5. Bijbelleesrooster Veertigdagentijd

Het Steunpunt Liturgie biedt een bijbelrooster voor de Veertigdagentijd en Pasen. Het bijbelleesrooster voor de periode rond Pasen is dit jaar gewijd aan David en de Zoon van David. Dat gebeurt aan de hand van 1 en 2 Samuël.

 

6. Kinderwerkblad

De commissie Kind in de Kerk heeft een werkblad gemaakt voor de kinderen. Deze is de zondag voor aswoensdag uitgedeeld aan alle kinderen. Je kunt deze hier downloaden.

 

Wat zijn jouw ervaringen met de 40 dagentijd? Wat doe jij?

Laat je tips achter door een bericht te plaatsen.

4 reacties

 • Erik en Imca-Rian Reinders 12 februari, 2013, 9:53 . Beantwoorden

  Wij lezen het boekje “Op weg naar Pasen met het hele gezin”, uitgegeven door de IBB.
  Het zijn stukjes aan de hand van dagteksten uit Lucas, aangevuld met puzzels, vragen, opdrachten en spelletjes voor kinderen. Het boekje sluit aan bij de DVD “The story of Jesus”‘ maar kan ook onafhankelijk gebruikt worden. De DVD hebben wij zelf (nog) niet.

 • Corrie Bakker 12 februari, 2013, 17:00 . Beantwoorden

  Van het Steunpunt Liturgie net het veertigdagen Bijbelleesrooster gedownload {zeg je dat zo?], hier ga
  ik de komende tijd aandacht aan besteden.
  Mooi dat jullie tips geven.

  Groeten, Corrie Bakker.

 • henk meijer 13 februari, 2013, 10:27 . Beantwoorden

  Op de site http://www.gkv.nl staat ook een mooi uitgewerkt 40 dagen rooster.
  Misschien is dat dezelfde die Corrie bedoelt, maar als dat zo is dan prijzen
  we beiden goede waar aan.
  Complimenten voor de nieuwe (interactieve) site.

 • Bernadette Bergsma 28 oktober, 2013, 14:09 . Beantwoorden

  Ik ben erg benieuwd wat andere gemeenten doen met de 40dagentijd. Wij zijn op zoek naar iets nieuws. Het Bijbelleesrooster van steunpunt liturgie hebben we een aantal jaren gebruikt, maar willen nu in de gemeente iets anders gaan doen. Wie heeft ideeën?

Geef een reactie