Het is een hardnekkige gewoonte uit mijn studententijd: niet vooruit plannen en daarom per maaltijd de boodschappen doen. Ik moet nog boodschappen hebben voor het avondeten. Ik loop mijn huis uit, de winkelstraat door en sla linksaf. Dan kom vanzelf bij de supermarkt.
Onderweg denk ik aan de tekst waar ik over wil preken.

De engel zegt tegen Johannes: ‘ik ben net als jij.’ Letterlijk stond er zoiets als ‘medeslaaf’ of ‘mededienaar’. Ik vind het bijzonder en weet niet precies wat ermee wordt bedoeld. Is de engel alleen net zoals Johannes? Net zoals alle christenen?

Ik loop terug naar huis. Op de terugweg valt het me op dat naast de winkel waar ik boven woon, een andere nieuwe winkel is geopend. Het is een tweedehands kledingwinkel van het Leger des Heils. Op het raam zijn twee grote vleugels geschilderd met daarboven de tekst: voor wie wil jij een engel zijn? Het ziet er nogal goedkoop uit. Maar die vraag blijft hangen: voor wie wil je een engel zijn?

Vreemde vraag misschien, maar niet als je denkt aan de woorden uit Openbaring: ”ik ben een dienaar net als jij.” Wie weet lijken we wel meer op engelen dan we denken. En kunnen we net als engelen Gods boodschap doorgeven.

Abraham zag trouwens ook geen verschil tussen zijn gasten en engelen. De mensen die hij gastvrij ontving, bleken engelen te zijn. Reden voor de schrijver van Hebreeën om te zeggen: ”Houd de onderlinge liefde in stand en houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen.”

Of we nu zelf als een engel optreden of de engelen bij ons thuis ontvangen, blijkbaar gebeurt het als we liefdevol en gastvrij zijn. Daarmee geef je Gods boodschap door. Ik onthou het als goed voornemen voor het nieuwe jaar.

Een fijne kerst gewenst! En alvast een liefdevol nieuwjaar.

Hartelijke groet,
Alexander

Heb je een tip, bericht of wil je ook iets schrijven?

We zijn blij met je input. Alvast bedankt. De redactie van de site kijkt of het wordt opgepakt.

[contact-form-7 id="8" /]